nl-diseases-banner

Hygiëne en desinfectie

Neem 24/7 contact met ons op via 0800-7368494  of mail ons

Gratis inspectie door een van onze deskundige hygiëne-adviseurs

Met onze gecertificeerd personeel kunt u er zeker van zijn dat u in veilige handen bent

Services beoordeeld als uitstekend op Trustpilot door onze klanten

HIV

Human Immunodeficiency Virus is een lentivirus dat aids veroorzaakt, een aandoening bij de mens waarbij een verzwakt immuunsysteem levensbedreigende infecties en kanker toestaat om het lichaam te laten zwermen. Door de overdracht van bloed, sperma, vaginale vloeistof, pre-ejaculaat of moedermelk, kan HIV worden doorgegeven aan een andere persoon. Binnen deze lichaamsvloeistoffen zal HIV aanwezig zijn als zowel vrije virusdeeltjes als een virus in geïnfecteerde immuuncellen. De 1e fase van HIV staat bekend als primaire HIV-infectie. Veel mensen ontwikkelen symptomen, maar zullen ze mogelijk niet herkennen. De symptomen van HIV komen meestal 2 tot 6 weken na besmet met HIV voor.

Symptomen van primaire HIV-infectie:

  • Een vlekkerige uitslag
  • Koorts
  • Gewrichtspijn
  • Spierpijn
  • Keelpijn
  • Opgezwollen klieren
  • Vermoeidheid

Deze symptomen zijn vaak erg mild, dus het wordt gemakkelijk aangezien voor verkoudheid of klierkoorts. Het is echter ongebruikelijk om deze symptomen te krijgen in combinatie met uitslag, dus als u zich zorgen maakt over het risico van een HIV-infectie, moet u een test bij uw huisarts aanvragen.

Nadat de primaire symptomen zijn verdwenen, zal HIV vele jaren vaak geen verdere symptomen veroorzaken. Dit staat bekend als asymptomatische HIV-infectie. In deze periode zal het virus echter nog steeds worden gereproduceerd en blijft het uw immuunsysteem beschadigen.

Behandeling

Als u de diagnose hiv krijgt, wordt u doorverwezen naar een hiv-kliniek en krijgt u counseling aangeboden. U moet regelmatig bloedonderzoek ondergaan als onderdeel van uw behandeling.

De tests worden gebruikt om uw CD4-aantal te meten (dit is het aantal CD4-cellen in uw bloed) en uw virale lading (dit is de hoeveelheid HIV in uw bloed).

Hierdoor kan de HIV-kliniek de progressie van de ziekte zien en beoordelen hoe waarschijnlijk het is dat u een HIV-gerelateerde infectie ontwikkelt.

Als een algemene regel:

Een CD4-telling van 500 of hoger - geen risico op HIV-gerelateerde infectie

Een CD4-telling van minder dan 200 - hoog risico op ernstige HIV-gerelateerde infectie

Er is geen genezing of vaccin voor HIV. Combinatietherapie vertraagt ​​echter de progressie van het virus en kan het leven verlengen. Een combinatie van medicijnen is nodig vanwege de adaptieve aard van het virus, omdat het bestand kan worden tegen de medicatie.

Deze website bevat algemene informatie over medische aandoeningen en behandelingen. De informatie is geen advies en mag niet als zodanig worden behandeld. Lees onze medische disclaimer.