nl-diseases-banner

Hygiëne en desinfectie

Neem 24/7 contact met ons op via 0800-7368494  of mail ons

Gratis inspectie door een van onze deskundige hygiëne-adviseurs

Met onze gecertificeerd personeel kunt u er zeker van zijn dat u in veilige handen bent

Services beoordeeld als uitstekend op Trustpilot door onze klanten

Hepatitis C

Hepatitis C is een infectie van de lever veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Het kan ontsteking en fibrose van het leverweefsel en af ​​en toe aanzienlijke leverschade veroorzaken. In sommige gevallen zullen patiënten met cirrose leiden tot leverfalen of tot erger complicaties, waaronder leverkanker of levensbedreigende slokdarmvarices en maagvarices.

Veel mensen realiseren zich niet dat ze met het virus zijn geïnfecteerd, omdat er geen symptomen zijn. Flu-achtige symptomen kunnen optreden, maar kunnen gemakkelijk worden aangezien voor een andere ziekte. Naar schatting 180 miljoen mensen wereldwijd zijn besmet met hepatitis C en hebben naar schatting 200.000 tot 500.000 mensen besmet in Engeland en Wales.

U kunt besmet raken met hepatitis C als u in contact komt met het bloed of, minder vaak, lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerde persoon. Het hepatitis C-virus muteert zeer gemakkelijk, waardoor het moeilijk is om een ​​vaccin te maken en het virus heeft verschillende genetische varianten.

Symptomen

In de meeste gevallen veroorzaakt de eerste infectie geen symptomen. Wanneer dat het geval is, zijn ze vaak vaag en niet-specifiek. Mogelijke symptomen van een hepatitis C-infectie zijn onder meer:

  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Verlies van eetlust
  • Gewrichtspijn
  • Misselijkheid
  • Griepachtige symptomen
  • Angst
  • Moeite met concentreren
  • Alcoholintolerantie en pijn in het levergebied

Het meest voorkomende symptoom dat wordt ervaren, is vermoeidheid, die mild is maar soms extreem. In tegenstelling tot Hepatitis A en B, veroorzaakt Hepatitis C meestal niet dat mensen geelzucht ontwikkelen.

Ongeveer 20-30% van de mensen zuivert het virus van hun lichaam, maar voor ongeveer 75% van de geïnfecteerde mensen duurt het langer dan 6 maanden, ook wel chronische hepatitis C genoemd. In deze gevallen kon het immuunsysteem het virus niet opruimen en zal op lange termijn in het lichaam blijven tenzij medische behandeling wordt gegeven. De meeste van deze mensen hebben een milde vorm van de ziekte met intermitterende symptomen van vermoeidheid of helemaal geen symptomen.

Ongeveer 1 op de 5 mensen met chronische hepatitis C ontwikkelt binnen 20 jaar levercirrose.

Behandeling

Mensen met een chronische hepatitis C-infectie moeten worden gezien door een specialist in de ziekenhuislever, die antivirale geneesmiddelenbehandelingen kan aanbevelen als afzonderlijke medicamenteuze behandeling of als combinatietherapie.

Bloedonderzoek is nodig om te bepalen welke stam van Hepatitis C-infectie aanwezig is en hoe goed de lever functioneert, en een leverbiopsie om vast te stellen of cirrose optreedt.

De behandeling bestaat gewoonlijk uit een combinatie van twee geneesmiddelen: interferon (toegediend als injectie) en ribavirine (gegeven als een capsule of tablet):

Interferon is een eiwit dat van nature door uw lichaam wordt aangemaakt als reactie op een virale infectie. Het voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt in uw cellen.

Ribavirine is een type antiviraal middel dat voorkomt dat het Hepatitis C-virus zich in het lichaam verspreidt.

De behandeling duurt meestal 6 of 12 maanden. Een bloedtest wordt gedaan na 4 weken en opnieuw na 12 weken om te zien hoe goed u reageert. De behandeling wordt meestal gestopt als u na 12 weken geen goed antwoord vertoont.

Deze medicijnen bieden de beste kans om het virus uit het lichaam te verwijderen en worden vaak samen gebruikt als duale of combinatietherapie waarvan is aangetoond dat het in 55% van de gevallen effectief is. Sommige genetische varianten van het hepatitis C-virus reageren eerder dan andere en zelfs als het virus niet volledig is verdwenen, kunnen de behandelingen ontstekingen en littekens in de lever verminderen.

Er zijn echter bijwerkingen aan deze medicijnen die sommige mensen moeilijk kunnen verdragen.

Deze website bevat algemene informatie over medische aandoeningen en behandelingen. De informatie is geen advies en mag niet als zodanig worden behandeld. Lees onze medische disclaimer.