nl-diseases-banner

Hygiëne en desinfectie

Neem 24/7 contact met ons op via 0800-7368494  of mail ons

Gratis inspectie door een van onze deskundige hygiëne-adviseurs

Met onze gecertificeerd personeel kunt u er zeker van zijn dat u in veilige handen bent

Services beoordeeld als uitstekend op Trustpilot door onze klanten

ESBL

Uitgebreid-spectrum beta-lactamase / ESBL

ESBL zijn enzymen die door bacteriën worden geproduceerd en kunnen veel voorkomende antibiotica afbreken waardoor ze niet effectief zijn. De soorten bacteriën die het meest worden geassocieerd met ESBL zijn E. coli en Klebsiella. ESBL werden meestal gevonden in Klebsiella in de jaren 1990, meestal binnen intensive care-afdelingen in ziekenhuizen.

Tot voor kort was het aantal getroffen patiënten klein met weinig tekenen van verdere verspreiding. Er is echter recent een nieuw type ESBL genaamd CTX-M-enzymen opgedoken en gedetecteerd in E.coli-bacteriën.

E.coli is een bacterie die wordt aangetroffen in de darm van de mens en noodzakelijk is voor de spijsvertering. Wanneer E.coli echter in bepaalde gebieden terecht komt, hoort het niet thuis, wat kan leiden tot infecties. Een infectie kan optreden door rechtstreeks contact met een persoon met ESBL of een besmet gebied.

Eenmaal gevangen is een infectie ongelooflijk moeilijk te behandelen met antibiotica. Daarom is het van groot belang dat u regelmatig oppervlakken en handen reinigt om verspreiding te voorkomen. ESBL veroorzaakt voor de meeste mensen geen schade of symptomen en dragers van het virus zullen geen behandeling nodig hebben omdat het kan overgaan naar een verhoogde weerstand.

Symptomen

Slechts een paar mensen ontwikkelen symptomen, maar ze kunnen het volgende omvatten:

  • Urineweginfectie
  • Longontsteking
  • Bloedinfecties
  • Deze infecties kunnen zeer ernstig zijn, dus als u weet of een persoon ESBL heeft, is E. coli belangrijk om te zorgen dat de meest geschikte behandeling wordt voorgeschreven.

Risicofactoren voor het contracteren van een ESBL-infectie in het ziekenhuis omvatten:

  • Vroeger antibioticagebruik
  • Katheters
  • Duur van het verblijf
  • Slechte gezondheid
  • Toelating tot een intensive care-afdeling

Behandeling

Voor dragers van het ESBL E.coli-virus die niet ziek zijn, is behandeling niet nodig. Antibiotica om een ​​individu van ESBL E.coli te bevrijden, mogen alleen worden genomen als er symptomen van een infectie zijn. Het niet behandelen van de dragers van ESBL E.coli zal helpen om verdere resistentie tegen antibiotica te voorkomen; dragers zullen dit virus meestal zonder enige behandeling verwijderen. Bij patiënten met ESBL E.coli symptomen dient een consult met een infectiecontrolespecialist in overweging te worden genomen.

Meer informatie over Superbugs die in ziekenhuizen zijn gevangen

Deze website bevat algemene informatie over medische aandoeningen en behandelingen. De informatie is geen advies en mag niet als zodanig worden behandeld. Lees onze medische disclaimer.