nl-diseases-banner

Hygiëne en desinfectie

Neem 24/7 contact met ons op via 0800-7368494  of mail ons

Gratis inspectie door een van onze deskundige hygiëne-adviseurs

Met onze gecertificeerd personeel kunt u er zeker van zijn dat u in veilige handen bent

Services beoordeeld als uitstekend op Trustpilot door onze klanten

Clostridium Difficile

Clostridium Difficile / C.Diff

C.Diff is een bacterie die van nature voorkomt in de darm van ongeveer 3% van de volwassenen. De bacterie produceert sporen die bestand zijn tegen hoge temperaturen en zeer moeilijk te verwijderen zijn. Sporen kunnen enkele maanden of zelfs jaren in de omgeving op kleding, beddengoed enz. Achterblijven.

Dit virus wordt verspreid door besmet voedsel en voorwerpen waar personen hun handen niet goed hebben gewassen. C.Diff veroorzaakt geen problemen bij gezonde mensen, maar als het aantal bacteriën enorm toeneemt, kunnen complicaties optreden. Zodra de infectie zich verspreidt, ontstaan ​​er toxines die vervolgens de bekleding van de darmen aantasten. C. Diffus wordt vaak een probleem na het nemen van antibiotica voor andere gezondheidsproblemen, wat de reden is waarom de meeste gevallen plaatsvinden in een gezondheidszorg omgeving.

Symptomen

Symptomen van deze infectie zijn onder andere:

  • Milde tot ernstige diarree
  • Bloedige ontlasting
  • Koorts
  • Krampen in de buik

In zeldzame gevallen omvatten de symptomen:

  • Infectie van de binnenkant van de buik
  • Bloedvergiftiging
  • Tranen in de dikke darm
  • In de afgelopen jaren is het aantal infecties snel gedaald, in 2007-2008 waren er 55.498 gevallen gemeld in heel Engeland. In 2008-2009 waren er 36.095 gemelde gevallen, wat een daling is van 35%.

Behandeling

U hebt alleen een behandeling nodig voor een C.Diff-infectie als u symptomen heeft. Er is geen behandeling nodig als de bacteriën onschadelijk in uw onderbuik leven.

Milde of matige symptomen

Bij een C.Diff-infectie is het eerste dat u moet doen stoppen met het nemen van de antibiotica aangezien deze de infectie kunnen veroorzaken; hierdoor kunnen de natuurlijke bacteriën in de darm teruggroeien. Voor milde tot matige symptomen is het stoppen van de antibiotica vaak genoeg om de infectie te verwijderen.

Ernstige symptomen

Voor meer ernstige symptomen, kunnen antibiotica nodig zijn om de C.Diff-bacteriën te doden. Welke metronidazol of vancomycine zijn, ze moeten de symptomen binnen 2 tot 3 dagen verlichten. Er zijn echter mogelijke bijwerkingen voor het gebruik, zoals buikpijn en misselijkheid.

Sommige patiënten die voor deze infectie worden behandeld, kunnen een herhaling van de symptomen hebben en in zeldzame gevallen kan een operatie nodig zijn om de schade aan de darmen te herstellen, vooral als er sprake is van een traan.

Lees meer over Superbugs gevangen in ziekenhuizen

Ga naar infectiebeheersing

Deze website bevat algemene informatie over medische aandoeningen en behandelingen. De informatie is geen advies en mag niet als zodanig worden behandeld. Lees onze medische disclaimer.