Hero service vacatures

Brandveiligheid

Neem 24/7 contact met ons op via 0800-7368494  of mail ons

Brandveiligheid

Brandveiligheid in Grootkeukens

Brandveiligheid is van het allergrootste belang in elke omgeving, maar vooral in grootkeukens waar dagelijks grote hoeveelheden voedsel worden bereid en veel mensen aanwezig zijn. Een brand in een grootkeuken kan zich razendsnel verspreiden en grote gevolgen hebben voor medewerkers, bezoekers en het bedrijf als geheel. Een van de vaak onderschatte, maar zeer reële, brandgevaren in grootkeukens is een vervuild vetkanaal. In deze blog richten we ons op het belang van vetkanaal reiniging voor het handhaven van een veilige omgeving in grootkeukens.

Brandgevaar in Grootkeukens
Grootkeukens, die te vinden zijn in onder andere restaurants, hotels, ziekenhuizen, scholen en andere instellingen, zijn een risicovoor brandgevaar. Met grote hoeveelheden voedsel die dagelijks worden bereid, komen er ook grote hoeveelheden dampen, vetdeeltjes en olienevel vrij. Deze verontreinigingen hechten zich aan de binnenkant van het vetkanaal, wat na verloop van tijd leidt tot de vorming van een dikke laag vet. Dit vet vormt een brandstof die bij een kleine vonk of vlam snel kan ontbranden.

Brandveiligheidseisen en Verzekeringen
In grootkeukens gelden strikte brandveiligheidseisen en -voorschriften. Deze regels zijn er niet alleen om werknemers en bezoekers te beschermen, maar ook om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Veel van deze voorschriften bevatten het regelmatig reinigen van het vetkanaal om brandgevaar te minimaliseren. Een deel van de voedselveiligheidseisen is opgenomen in de HACCP-richtlijnen. Niet voldoen aan voorschriften kan resulteren in boetes en aansprakelijkheidskwesties. Daarnaast kan het leiden tot problemen bij het claimen van verzekeringsgeld als blijkt dat de brand te wijten was aan verwaarlozing van het vetkanaal.


In grootkeukens is brandveiligheid een absolute prioriteit. Een ongecontroleerde brand kan verwoestende gevolgen hebben voor mensenlevens en de bedrijfsvoering. Het regelmatig reinigen van het vetkanaal is een relatief eenvoudige maatregel met enorme voordelen op het gebied van brandpreventie. Het minimaliseert het risico op brand en zorgt ervoor dat uw grootkeuken voldoet aan de wettelijke voorschriften. Rentokil Specialist Hygiene helpt u graag met de reiniging van uw vetkanalen.  Neem contact op voor een gratis inspectie.